Natur Tanya® 100% GLICIN AMINOSAV - adalékanyagmentes por forma a pihentető alvás kiegészítésére 500 g - Akár 100 adag!

Natur Tanya® 100% GLICIN AMINOSAV - adalékanyagmentes por forma a pihentető alvás kiegészítésére 500 g - Akár 100 adag!
3 250 Ft
Kedvencekhez
Ajánlom
Nyomtat
Összehasonlítás
Kérdés a termékről
Részletek
Adatok
Összetevők
Használati javaslat
Részletek

ADALÉKANYAGMENTES, 100% GLICIN POR

 

Adalékanyagmentes, alacsony molekulatömegű glicin aminosav, por formában. A glicin régóta anti-aging kutatások tárgya, szerepet játszik a szervrendszerek működésében és számos fontos biokémiai folyamatban. Fogyasztása különösen ajánlott a pihentető alvás kiegészítésére, stresszes életmód esetén, sportolóknak, fogyókúrázóknak és cukorbetegeknek. Íze kellemesen édes, a konyhában cukorhelyettesítőként is használják.



    • ÍZESÍTETLEN, ADALÉKANYAGMENTES

 

    • MAGAS HATÓANYAGTARTALMÚ

 

    • SZABAD FORMÁJÚ GLICIN AMINOSAV

 

    • VEGÁN TERMÉK

 

    • DIÉTÁS ÉS PALEO ÉTRENDBE ILLESZTHETŐ

 

    • MÁR 3 ÉVES KORTÓL, HOSSZÚ TÁVON IS BIZTONSÁGOSAN ALKALMAZHATÓ

 

    • ADAGONKÉNT 5000 MG GLICIN

 

    • 500 GRAMM, AKÁR 100 ADAG



MI AZ A GLICIN?

 

A glicin a második leggyakoribb aminosav az enzimekben és fehérjékben, ezért testünk szinte minden részében megtalálható. Glicin receptorok találhatók az egész idegrendszerben, az agyban és a gerincvelőben. A glicin gátló és serkentő neurotranszmitterként is működik.

 

A glicin nélkülözhetetlen a glutation, a kreatin és a kollagén előállításához, segíti a szövetek és a hormonok fenntartásához szükséges fehérjék szintézisét. Fontos szerepet tölt be a hem (a vörösvérsejtek hemoglobinjának a része), a DNS és RNS bioszintézisében.

 

A KOLLAGÉN 35%-A GLICIN

 

A glicin aminosav egy vegán kollagén booster, a kollagén 35%-a glicin és a glicin étrendi dúsítása elősegíti a szervezet kollagén szintézisét, míg a glicin maradványok hozzák létre a kollagén hármas hélixét.



    • A glicint a szervezet képes előállítani kb. napi 3 g mennyiségben, táplálékkal pedig napi 1,5-3 g-ot viszünk be. Ebből 3 g mennyiség szükséges az antioxidáns glutation és a kreatin előállításához, azonban a maradék három gramm nem elégíti ki a napi 10 g-nyi kollagénszintézishez szükséges mennyiséget, így szemi-esszenciális tápanyagként tekintenek rá.

 

    •  




    • A glicin fokozottan ürül a szervezetből cukorbetegség esetén, és a sportolók glicin igénye is magasabb az átlagnál. Ezért étrendkiegészítő formában a napi 5-10 g glicin fogyasztása biztonságosnak tekinthető.




    • A szervezet a glicint sokoldalúan használja fel számos élettani folyamathoz, ilyen például; a fehérjeszintézis, a neurotranszmisszió, a metiláció, a kollagéntermelés, az antioxidáns glutation és a kreatin előállítása, a méregtelenítés, az izmok egészsége, az anyagcsere, az immunrendszer támogatása és a bélrendszer egészsége.  



A GLICIN, A RELAXÁCIÓ ÉS AZ ALVÁS

 

A glicin gátló és serkentő hatású neurotranszmitterként is viselkedik. Képes az agy és központi idegrendszer sejtjeinek stimulálására és gátlására is.

 

A glicin növeli a szerotonin szintet, amelynek összetett kapcsolata van a relaxációval. Egyrészt a szerotonin csökkenti az álmatlanság tüneteit, és javítja az alvásminőséget. Másrészt szerotoninra van szükség az alvásban kulcsszerepet betöltő melatonin előállításához is.

 

Továbbá a glicin fokozza a végtagok véráramlását, így csökkenti a testhőmérsékletet.  A testhő nem csak a kezdeti elalvást segíti, de az alvás-ébrenlét ciklusokat is befolyásolja.

 

Humán kísérletekben 3 gramm glicin fogyasztása lefekvés előtt segítette csökkenti az elalvási időt, megnövelte a pihentető, lassú hullámú alvás, azaz a mélyalvás idejét, javított az alvás minőségén, csökkentette a nappali álmosságot és javította másnap a kognitív funkciókat, mint memória, koncentráció és viselkedés. Így a glicin természetes alternatíva lehet az alvás minőségének javítása érdekében és a nappali fáradtság csökkentésére. 

 

GLICIN ÉS MITOKONDRIUM EPIGENETIKA

 

A glicin régóta tárgya az öregedésgátlással és hosszú élettartammal foglalkozó kutatásoknak, melyek a sejtekben található mitokondriális és epigenetikai változásokat vizsgálják. A glicin részt vesz a génexpresszióhoz, sejtfejlődéshez és replikációhoz szükséges nukleinsavak (DNS és RNS) termelésében.

 

A glicinnek epigenetikai hatásai vannak, az epigenom határozza meg, hogy mely gének kapcsolódnak be vagy ki. A mitokondriumok a sejtünk kis részei, amelyek energiát termelnek, de saját DNS-sel - génekkel is rendelkeznek. A glicin befolyásolhatja ezen mitokondriális gének génexpresszióját (be és kikapcsolását).

 

Az egyik módja annak, hogy a glicin meghosszabbíthatja az élettartamot, hogy csökkentheti a metionin koncentrációt a vérben. A glicin megköt metilcsoportokat, és ily módon képes eltávolítani a metionin felesleget. A túl sok metionin nem egészséges, mert homociszteinné alakul. Ez az anyag felgyorsult öregedéssel és öregedéssel összefüggő rendellenességekkel társul.

 

GLUTATION ÉS A GLICIN

 

A glicin segíti a glutation képződést. A glutation a szervezet egyik leghatékonyabb antioxidánsa, ami védi a szervezetet a sejtkárosodástól.

 

Glicin hiányában a szervezet kevesebb glutationt termel, így a test nehezebben veszi fel a harcot az oxidatív stresszel szemben. Mivel kor előrehaladtával csökken a glutation szintje, a glicin pótlás előnyös lehet, hogy megőrizzük egészségünket.

 

SPORT, KREATIN ÉS A GLICIN

 

A glicin fehérjetartalma hozzájárul az izomtömeg növeléséhez és fenntartásához. A glicin egyike a kreatint felépítő aminosavaknak, amely energiával látja el az izmokat.

 

Olyan gyors és rövid mozgásoknál ad energia löketet, mint a súlyemelés vagy a sprint. Ellenállásos edzéssel kombinálva a kreatin kiegészítésnek izomnövekedést fokozó hatása van, illetve növeli az erőnlétet is.

 

AZ EGÉSZSÉGES ANYAGCSERE ÉS A GLICIN 

 

A glicin fontos szerepet játszik az egészséges anyagcserében és segít szabályozni a vércukorszintet. Eljuttatja a glükózt a sejtekhez, szövetekhez, hogy energiaként kerüljön felhasználásra.

 

Kutatások azt sugallják, hogy az alacsony glicinszint összefüggésben állhat a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának nagyobb kockázatával. Tanulmányok kimutatták, hogy a glicin hatékonyan csökkenti a vércukorszintet és növeli az inzulintermelést egészséges felnőtteknél. A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél a vizsgálatok kimutatták, hogy a glicin hiánya javítható szájon át történő pótlással. Más kutatások azt sugallják, hogy cukorbetegeknél a glicin kiegészítés csökkentheti a vércukorszintet.

 

GLICIN A TERMÉSZETES ÉDESÍTŐ

 

A glicin szó a görög glykys (édes) szóból ered, hiszen frissítően édes az íze, ami ideálissá teszi a cukor alternatívájaként, mint cukorhelyettesítő.

 

Fehérje lévén nem emeli meg úgy a vércukorszintet mint a szénhidrát, mégsem üres kalória, mint a legtöbb édesítőszer (energiatartalma: 4kcal/g). Hőálló, így sütéshez és főzéshez is használható.

 

GLICIN A KOZMETIKUMOKBAN ÉS SAVLEKÖTŐKBEN



    • A glicint különböző kozmetikumokban is megtalálhatjuk: ránc kisimító, vízmegkötő, antioxidáns és sebgyógyulást elősegítő hatása miatt, sokan külsőleg is alkalmazzák.




    • A glicin epesókat termel, fontos szerepet játszik a zsírok megemésztésében, hozzájárul a máj méregtelenítő folyamataihoz, segít az alkoholt már a gyomorban bontani és gátolja a túlzott gyomorsav termelődését, ezért még savlekötőkben is találkozhatunk vele.

 

Adatok
Cikkszám
GLICIN
Összetevők

 

Összetevők: 100% glicin aminosav (szabad forma).

 


Átlagos tápérték                                        100 g termékben


Energia:                                                         1683 kJ/396 kcal


Zsír:                                                                     0 g


amelyből telített zsírsavak:                                   0 g


Szénhidrát:                                                           0 g


- amelyből cukrok:                                                 0 g


Fehérje:                                                              99 g


Só:                                                                       0 g

 

Hatóanyag a napi adagban (1 púpozott teáskanálban): Glicin (szabad forma): 5000 mg.

 

Adagok száma a termékben: 100

Használati javaslat

 

Felhasználása: Gyermekeknek napi 2,5 g por (fél teáskanálnyi megfelelő mennyiség), felnőtteknek 5 g por (1 púpozott teáskanálnak megfelelő mennyiség); ételben vagy italban (pl.: vízben) elkeverve. Hőálló tulajdonsága miatt sokoldalúan felhasználható például főzéshez, sütéshez vagy teához, kávéhoz vagy egyéb forró italhoz hozzáadva. Bevitele lefekvés előtt kb. 45-60 perccel ajánlott, mivel a vérplazmában lévő koncentrációja ekkor éri el maximális szintjét.

 

Tárolás: száraz, hűvös helyen.

 

Nettó tömeg: 500 g